and receive our mini-eGuide, 10 Tips to Transform Your Home and Life Today

March 8, 2012 by Laura and Alison

A Healthy, Earth-Friendly Transformation

We had so much fun putting together the before and after pictures of Laura’s new home in the mountains, we decided it would be fun to share all of our before and after pictures from our healthy, green renovation of Laura’s old home in Los Angeles. The after photos you may recognize as our renovation was featured in one of our favorite magazines, Traditional Home, which we’ve mentioned in other blogs. But this is the first time we’ve shared the before pictures…

The Kitchen Before

The Kitchen After: We were able to use the existing cabinets, but give them a different look by changing some of the doors and painting them all white with a non-voc paint.

The breakfast nook just off the kitchen. We used mineral-based lime paint on (almost) all the walls  to create a flow throughout the house.

The Family Room Before

The Family Room After: As carpets tend to attract dust and dust mites and allergies were a big concern, we pulled up the old carpets and replaced the floors with sustainably harvested white oak floors which we then finished with a low-voc, non toxic sealer. The family room sofa has a hemp slipcover and is made by Cisco Brothers with earth friendly materials. The pillows and throw are also eco-friendly, handwoven, fair trade baby alpaca and the carpet is an untreated (chemical-free) wool rug.

The Living Room Before

The Living Room After:  This sofa, also by Cisco Brothers, has an organic fill made from a natural latex core, then wrapped in organic wool and cotton. We tried to use as many natural non-synthetic materials as possible including the natural linen we used for all the drapes.

The Dining Room Before

The Dining Room After: The dining room chairs are made of reclaimed wood and the table is an antique. Alison, who many years ago worked for an art gallery and loves checking out local galleries in LA, discovered this beautiful piece by Jill Sykes, which we thought would be a great focal point for the room. It reminded us of beach grass blowing in the wind and was the perfect complement to a home located just blocks from the ocean.

The Guest Room Before

The Guest Room After (now a playroom): At this time we had just finished writing our book The Peaceful Nursery, so we were particularly focused on creating a healthy play space for Laura’s boys. The play table is formaldehyde-free plywood with a non-toxic finish and the art table (not visible in this picture) is made from solid wood with a natural linseed oil finish that we had custom-made. The red train in front of the play table was a gift from our Uncle, a talented woodworker, who with our encouragement, used nontoxic paints and finishes.

The Master Bathroom Before

The Master Bathroom After: We discovered a natural grout sealer we used for tiles in both the bathroom and kitchen.

Check out the full article and resources online at TraditionalHome.com.

Photo Credits:
Before: Alison
After photos by Edmund Barr

If you like this blog, you may also like:
An Earth-Friendly Table
The Simplest Way to Go Green
A Dozen Must-Haves For a Healthier Home

Leave a Reply

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *